Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karácsonyi hagyományok képes leírás - Karácsony.tlap.hu
részletek »

Karácsonyi hagyományok - Karácsony.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsony.tlap.hu » Karácsonyi hagyományok
Keresés
Találatok száma - 11 db
 Karácsony a Nagyvilágban - hogyan ünnepelnek világszerte?

Karácsony a Nagyvilágban - hogyan ünnepelnek világszerte?

A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, szánon pedig Ukrajnába. Van, ahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor (legyen az télben vagy nyárban) együtt ünnepel a család. Írország A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára ... Spanyolország - Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek. - Belgium - A gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka. - Mexikó - Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig. - Norvégia - Karácsonyeste csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok - kéz a kézben - körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek. - Kenya - Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld ...

A karácsonyi ünnepkör

A karácsonyi ünnepkör

Mit keres néprajzi írás egy evangélikus lapban ?! Egyrészt az érdeklődésedet, másrészt nem áll távol egymástól a keresz-tény élet a népi kultúrától. S bár igaz, hogy szokásaink szerves egységben fejlődtek azzal a kereszténységgel, amelyet a reformáció óta már katolikus vallásnak neveznek, tévedés azt hinni, hogy a puritán evangélikus polgárok kivetettek minden cifra hagyományt életükből. Sok szokás evangélikus falvakban is tovább él. Egy Szabolcs megyei eredetmonda szól kedvesen az ünnepek, vallások szerinti megoszlásáról: Elment három pap vándorolni, ünnepet keresni. Református, római, görög. A református ment csizmába, a római ment cipőbe, a görög ment bocskorba. Elértek egy nagy vizet, le kellett nekik huzakodni. A református átment, nem kellett neki huzakodni. A római a cipőjét lehúzta, úgy ment általl, a görög pedig a bocskort fűzte. Túl a vizen a római hamar fölhúzta a cipőjét, ment a református után, igyekezett. A görög meg fűzte a bocskorját, hátramaradott. A református ért oda legelébb, a színit az ünnepeknek kiválogatta. A római is összeszedte a javát, a görög pedig fölmarkolta az egészet, ami maradt, apró-cseprő. Ezért van a görögöknek sok ünnepe. Azt mondta a görög: Én viszem mindet, nem hagyok egy cseppet se!

Kalandozás a kultúrában - A karácsony ünnepe

Kalandozás a kultúrában - A karácsony ünnepe

Kalandozás a kultúrában - A karácsony ünnepe Az adventus, latin eredetű szó, jelentése eljövetel, megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza. Az advent Jézus születésének ünnepére (karácsony) való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Négy hétig tart, a december 25. előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Advent idején minden vasárnap egy-egy angyal száll le a földre. Az angyalok békességet hoznak, s keresik az emberek szívében lakozó tiszta szeretetet. Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent négy hetét jelképezik. Minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja. Karácsony, December 24-26. Míg advent a reményteli várakozás ideje, a Szenteste maga a megvalósult és beteljesedett csoda, a Megváltó születésének napja. A karácsonyi éj csodája máig melegséggel tölti el minden ember szívét. Ez az az ünnep, amelynek valódi tartalma a legelevenebben él. karácsony este minden elcsendesedik, és ha olyan szerencsénk van, hogy hó is hull, a csend még tökéletesebb.

Karácsony

Karácsony

A karácsony mindenki számára fontos ünnep. Körbejárhatod a keletkezésének történetét, megnézheted milyen karácsonyi szokások léteznek. Ha szereted a verseket, olvashatsz karácsonyi verseket, hallgathatsz karácsonyi énekeket. Ha a számítógépedet akarod karácsonyi hangulatba állítani, akkor várnak rád a karácsonyi háttérképek.

Karácsony, a szeretet ünnepe!

Karácsony, a szeretet ünnepe!

Karácsony, a szeretet ünnepe! Jézus születésére emlékezünk A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékeznek. Időpontja a nyugati kereszténységben december 25-e, a keleti keresztények egy részénél január 7. A magyaroknál a nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára általában a szeretet ünnepét jelképezi. Karácsonykor elterjedt szokás a keresztény (és sokszor a nem vallásos) családokban is megajándékozni szeretteiket. December 24-én hagyományosan a családok egész nap böjtölnek (karácsony böjtje), és este fogyasztják el a böjti vacsorát, majd csak december 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy vacsora. Újabban kialakult, hogy a rokonokkal, családtagokkal együtt ünnepelnek szenteste, a karácsonyi vacsora keretében. Az üzletek és áruházak a Szentestét megelőző hetekben igyekeznek kihasználni az ajándékozás szokását és reklámdömpinggel próbálják bevételüket többszörözni - ezzel sokszor fogyasztási lázzá torzítva az ünnep valódi lényegét. Létrejöttének főbb motívumai A keresztény vallási ünnep Jézus születésének történetére épül. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén.

Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban

Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban

Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon ebben az évben mit rejtenek a csomagok. Ám, mi magyarok igen keveset tudunk a tőlünk távol levő országok karácsonyi hagyományairól, már sokan a mi régi hagyományainkra sem emlékeznek, pedig ezek igen feldobhatták a karácsonyi hangulatot. Lassan ismét itt a szeretet ünnepe, az élelmesebbek már azon törik a fejüket, hogy mit is vegyenek, mivel szerezzenek örömet családtagjaiknak. Lássuk, hogy csinálják, csinálták ezt mások: Már az ókori rómaiak is jelképezték a mai karácsonyi ünnepeket. ,,Fordított világot" tartottak december 17 és 24 között, ami azt jelenti, hogy a rabszolgákat ezen időszakban uraik szolgálták ki. Még néhol ma is jellemző az éjféli mise, ahová az éj hidegében gyalog zarándokoltak el. Régen az előestén az egész család, a nagyszülők, a szülők és a gyerekek összegyűltek a kandalló előtt. A gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek és az idősek történeteit hallgatták. A karácsonyi fatörzset ma már csak sütemények jelképezik, ám őseink még valódi fát használtak e célra. A fatörzset feldíszítették, majd miután felszentelték, a család legfiatalabb és legidősebb tagja kandallóba rakta. Egy régi szokás a betlehemezés, amely nem csak Magyarországon terjedt el.

Karácsonyi hagyományok, népszokások

Karácsonyi hagyományok, népszokások

A karácsony Jézus Krisztus születésének ünnepe Mi jut eszébe az embernek a karácsony szó hallatán. Szeretet, család, ajándékok, hó, hideg és persze evés, ivás. A karácsony Jézus Krisztus születésének ünnepe, nem áll egymagában a téli ünnepek között, egész ünnepsor épül köré. Az ünnepkör kezdete november végére, december elejére esik, neve advent, mely az eljövetelt, az Úrra való várakozást jelenti. Négy ünnepi vasárnap, s egyéb ünnepnapok, szentek névnapjai tartoznak bele. Ilyenkor adventi koszorút szoktak készíteni, amelyet négy szál gyertya díszít. Ezeket egymás után a négy adventi vasárnapon gyújtják meg. Luca széke, Luca pogácsa Különböző népszokások is kapcsolódnak ehhez az ünnepi szakaszhoz. Nálunk a legelterjedtebb hiedelmek egyike december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. Ezen a napon elkezdenek egy széket készíteni, amelyet karácson előestéjére fejeznek be. Aki a templomban az éjféli misén rááll, az meglátja ki a boszorkány. A lányok szívesen jósolnak Lucakor vajon ki lesz a jövendőbelijük. Kedves szokás a Luca pogácsasütés.

Karácsonyi hiedelmek

Karácsonyi hiedelmek

Karácsony közeledtével a néphagyomány több jeles napot tart számot, ezek közül kiemelkedik Luca napja. December 13.-hoz nem egy szokás és babona kapcsolódik, de ezen a napon régen az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni! A néphagyomány az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napját tartja hazánkban a legjelentősebbnek. Nem is egy történet szól arról, hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőttek, fontak, varrtak vagy mosni mentek. A jeles nap szerelmi jóslások számára is ideális volt. Ennek egyik legfontosabb kellékeként a lucagombóc szolgált. A lányok a papírra írt neveket gombócokba gyúrták, majd forrásban lévő vízbe dobták, ám egy gombócot üresen kellett hagyni. Amelyik gombóc a leghamarabb jön a víz felszínére, az abban rejlő nevű lesz a lányok jövendőbelije - tartja a hagyomány. Amennyiben az üres gombóc jön fel elsőként, a következő évben nem megy férjhez az eladósorban lévő menyecske. Szintén december 13-án kezdték el készíteni a Luca székét, aminek karácsonyra kellett elkészülni. A lényeg, hogy minden nap kellett rajta csinálni valamit. Ehhez kötődik a mondás, mely szerint 'Lassan készül, mint a Luca széke'. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. Amennyiben valaki észreveszi a banyákat, azonnal haza ke

Karácsonyi szokások, hiedelmek, hagyományok

Karácsonyi szokások, hiedelmek, hagyományok

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt, karácsony szokások hiedelem és hagyomány Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományorző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nelkül. Karácsonyi, adventi népszokások A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. A hiedelm szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprut keresztbe rakták. E napon semmit se volt szabad kölcsönkérni vagy adni, nehogy az a boszorkányok kezére jusson. A lányok Luca napján jósolták meg jövendobelijüket. A hagyomány szerint a nok nem dolgozhattak, mert ha Luca napján fonnának vagy varrnának, nem tojnának a tyúkok. Luca napján a fiúk elindultak meglátogatni az ismeros házakat és jókívánságaikért cserébe adományokat vártak. Ha ez elmaradt, akkor viszont átkokat szórtak a házra.

Hirdetés
Karácsonyról

Karácsonyról

Karácsony a kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett. A karácsony előzményei Amióta az emberiség földműveléssel, állattartással foglalkozik a napfénynek, a meleg tavaszi és nyári hónapoknak óriási szerepük van az emberi társadalmak életében. Az emberek táplálékukat a meleg időszakokban tudták megtermelni, ilyenkor bőség és jólét jellemezte a közösség életét, szemben a hideg téli napokkal, amikor az éhezés, a hideg és a sötét kerítette hatalmába az embereket. Érthető tehát, ha az ókori népek hálaadó, köszöntő rítusokkal ünnepelték a téli napfordulót, amely időponttól kezdve a nappalok egyre hosszabbodnak, átvitt értelemben a fény győzedelmeskedik a sötét éjszaka felett. Ezeknek a rítusoknak az is a szerepük volt, hogy az elcsigázott emberekbe reménységet, hitet öntsenek, hogy könnyebben viseljék azt az időt, ami a tavasz beköszöntéig hátravan. Az ókori Rómában a december 17 - 24. közötti időszakban tartották a Szaturnália ünepeket. Szaturnusz a földművelés, a paraszti munkák istene a római hitvilágban. Az emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepelték Szaturnuszt, szokásban volt a szolgák megajándékozása, és bizonyos munkák tiltva voltak. A házaikat örökzöld borostyánágakkal díszítették.

Sajátos hagyományok Európában karácsony környékén

Sajátos hagyományok Európában karácsony környékén

Milyen sajátos hagyományok vannak Európában karácsony környékén? Minden országnak megvannak a sajátos karácsonyi szokásai, de északról délre haladva eltérő az ünneplés intenzitása. Valamennyi európai ország közös vonása viszont, hogy megünneplik az év legsötétebb napját, akár vallási késztetésből, akár egyszerűen a fényt keresvén. A fény királynője Északon a legfontosabb a Santa Luciához (Szent Lucához), a fények királynőjéhez fűződő szokás. Jóllehet a múlt századból ered, csak a harmincas években lett igazán népszerű: újságok útján keresnek egy lehetőleg hosszú szőke hajú fiatal lányt, s a jelentkezők egyikét megválasztják Lucának. Ő aztán december 13-án vörösáfonya ágakból és gyertyákból készült koronával ékesítve felvonulást vezet a városban. Kísérete a választáson alulmaradt Luca-jelöltekből és énekesekből áll. Luca cégeknél és iskolában is fellép, és Luca-kenyeret, kávét, mézeskalácsot és svéd puncsot kínál. A családokban mindig a legkisebb gyermeket öltöztetik be Lucának. Koboldok éjszakája A "Jul"-on - szentestén - Svédországban és Dániában Tomtétól illetve Nissentől félnek az emberek. Ezek a kis koboldok a házban élnek, és meghatározzák az emberek sorsát. Karácsonykor azonban előjönnek rejtekükből, hogy bosszantsák a lakókat. Lecsillapításukra a családok egy tál rizskását helyeznek a padlásra, hogy a koboldok ezzel olthassák éhüket.

Tuti menü