Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karácsonyfa képes leírás - Karácsony.tlap.hu
részletek »

Karácsonyfa - Karácsony.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsony.tlap.hu » Karácsonyfa
Keresés
Találatok száma - 18 db
 A karácsonyfa és az ajándékozás eredete (Jó tudni !)

A karácsonyfa és az ajándékozás eredete (Jó tudni !)

A szoros német és osztrák rokoni kapcsolatokkal rendelkező arisztokrata családok komoly szerepet játszottak Magyarországon a karácsonyfa szokásának elterjesztésében. Pesten az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz grófnő állította 1824-ben, ám elterjesztésében jelentős szerepe volt a Podmaniczky és a Bezéredy családoknak is. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott. Az 1840-es években már a polgárcsaládok karácsonyához az örökzöld fenyő is hozzátartozott. A 60-as években, adventi időszakban, Pesten fenyővásárok voltak. Az aradi Alföld című újság 1862-ben arról számolt be, hogy egy nőnevelő-intézet növendékei Deák Ferencnek karácsonyfát állítottak, melynek minden ágán egy-egy általuk készített kézimunka függött. A magyar szépirodalomban a karácsonyfa 1866-ban, Jókai Mór A koldusgyermek című karácsonyi tárgyú elbeszélésében jelent meg először. A karácsonyfát kezdetben almával, dióval, ostyával, mézespogácsa-alakokkal és cukorral díszítették. A díszek készítésekor fő szempont volt az ehetőség, a gyerekek fabontásakor nyalánkságként megették. Már az első karácsonyfákon hajlított dróttal rögzített gyertyák égtek. A XIX. század vége felé már a csillogó díszek váltak a karácsonyfák összképének meghatározóivá. Üvegdíszek gyártására vonatkozóan 1848-ból származik az első adat, nagybani előállítása Németországban már a század végén elkezdődött ...

A karácsonyfa legendája

A karácsonyfa legendája

Honnan ered a karácsony és a karácsonyfa állítás hagyománya. A karácsonyfa állítás nem egyidős az ünneppel. Réges-rég a karácsonyi asztalt virágzó Borbála-ágakkal /december 4-én gyümölcsfaágakat metszettek le, vízbe tették és karácsonyra kivirágzott- jelképezvén a télben megőrzött tavaszt, az újjászületést/, fagyöngyből kötött koszorúval és kis tálkában hajtatott Luca-napi búzával /december 13-án néhány búzaszemet tettek kis vízbe egy tálkára és az kihajtott szép zöldre/ díszítették. Ezek a díszek a hiedelmek szerint védelmet nyújtottak az ártó szellemek ellen. Az első fenyőfa, amelyet cukorkákkal, süteményekkel, papírdíszekkel díszítettek a XV. századi német földről ismeretes. A legenda szerint Luther Márton a téli erdőben sétált és gyönyörködött a csodaszép fenyőkben, annyira megragadta a nagy vallástudóst a látvány, hogy hazatérve el akarta mesélni, amit látott.

A karácsonyfa szimbólumai

A karácsonyfa szimbólumai

A karácsonyfa szimbólumai Karácsonykor fenyőt vásárolunk, és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek fontos jelentősége van. Mini szimbólum-szótárunk abban segít, mely jelképeket válasszuk karácsonyfánkra. Mást, ha családi boldogságunkat erősítenénk, mást, ha új szerelem után vágyakozunk, mást ha spirituális beteljesülésre vágyódunk és mást, ha anyagi helyzetünket akarjuk javítani. A karácsonyfa: Életfa. A karácsony ? Jézus születésével ? születésnap, életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. Egyes sámánisztikus kultúrákban a fenyőfa megfeszített, lehajtott majd hirtelen kioldott csúcsa repítette a sámánt a Beavatás felé. Karácsonyfánkat ezért úgy válasszuk ki, hogy az ágaiból formált spirál-szerkezet arányos legyen, ne legyenek benne ugrások, kihagyások, az ég felé, a magasabb tudatosság felé törekvő csúcsa is ép, élettel teljes legyen. Mivel a halott élet-spirálnak, a kivágott fának nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és utána kiültetjük azt valahol, így biztosítva Földanyánknak ? és rajta magunknak ? az életet. A gömb: A gömb mandala. A teljességet jelképezi. Földanyánk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg.

A karácsonyfa sztorija

A karácsonyfa sztorija

A karácsonyfa sztorija A fenyők díszítésének eredeti funkciója igen messze áll a karácsonyi hangulat megteremtésétől. Bár nincs magyarázat, van írásos feljegyzés az átmenet okairól. A karácsonyi készülődés szerves része, hogy elcaplatunk egy fenyőfaárushoz, ott kiválasztunk egy nekünk megfelelő példányt, majd szépen hazacipeljük és különböző díszeket aggatunk rá. Kész is a karácsonyfa. Azonban ez nem az ősidők óta van így, a karácsonyfa-állítás ugyanis nem tartozik a legrégebbi szokásaink közé, sőt eredetileg teljesen más volt a feldíszített fenyőfák funkciója, mint manapság. A fenyők feldíszítésének tehát semmi köze nem volt a karácsonyhoz, annál inkább a téli napfordulóhoz, ami az év leghosszabb éjszakáját jelenti. A germán népek szerint ugyanis a hosszú éjjelen kiszabadulnak mindenféle túlvilági szörnyek, szellemek és egyéb rémisztő teremtmények, ami ellen azért illene tenni valamit. A derék németek pedig fenyőket díszítgettek az erdőkben, mert valamilyen oknál fogva úgy vélték, hogy az megvédi őket a rájuk szabaduló gonoszok hadától, ha a fenyők alá menekülnek. Valószínűleg be is jött a dolog, mivel a hagyomány keményen megvetette a lábát németföldön, és mert a téli napforduló éppen december 21-én esedékes, ami ugye nem esik túl messze karácsonytól, így az átmenet szellemriogató fából karácsonyfába már csak idő kérdése kellett, hogy legyen.

Abies fenyő-karácsonyfa nagykereskedés

Abies fenyő-karácsonyfa nagykereskedés

Lucfenyő, ezüstfenyő, normand fenyő termesztés és értékesítés karácsonyfának. 1 darabos fenyőfa rendeléseknél: frissen vágott karácsonyfa elfogadható piaci áron- házhoz szállítva futárszolgálattal december 1-és december 22 között. Lucfenyő csemete, ezüstfenyő csemete, normandfenyő csemete termesztés és értékesítés.

Az igazi karácsonyfa mindig zöldebb

Az igazi karácsonyfa mindig zöldebb

Az igazi karácsonyfa mindig zöldebb. Az igazi vagy mű kérdésről szóló vitát idáig még nem sikerült egyértelműen eldönteni, abban azonban még a legradikálisabb környezetvédők is egyetértenek, hogy az igazi fenyőfa még mindig jobb választás, személyes és közegészségügyi szempontból is. Néhányan, akik kiállnak a műfenyő mellett, azzal érvelnek, hogy azokat minden évben újra használják, így kevesebb szemetet termelnek. A műfenyő azonban polivinil-kloridból (PVC, vagy vinil), a környezetre egyik legveszélyesebb petróleumszármazékból készül. Ezen kívül a PVC előállítása során sok ismert rákkeltő anyag, például dioxin, etilén-diklorid vagy vinil-klorid keletkezik, szennyezve ezzel a gyár közelében lévő területeket. A legtöbb ilyen gyár Kínában található; az ezekből kikerülő műfenyők 85%-át az Egyesült Államokban értékesítik. A munkakörülmények ezekben a gyárakban nem biztosítják a dolgozóknak a káros anyagok elleni védelmet. Ezenfelül a műfenyő ólmot és egyéb veszélyes anyagokat is tartalmaz, amelyek az egyébként kemény PVC megmunkálhatóságát teszik lehetővé. Laboratóriumban végzett állatkísérletek során ezek az anyagok beépültek a májba és a vesébe, és idegrendszeri és szaporodási károsodásokat idéztek elő. Az amerikai Gyermekegészségügyi Koalíció arra hívja fel a figyelmet, hogy a műfenyő ólomtartalmú szennyeződéseket bocsáthat ki, amelyek megtelepszenek az ágakon...

Karácsonyfa az ünnepekre

Karácsonyfa az ünnepekre

Karácsonyfa az ünnepekre A karácsonyfa-vásár már jóval karácsony előtt megindul. Ma már nem könnyű választani a bőséges kínálatból, nem is beszélve az igen magas árakról. Karácsonyfának a leggyakoribban választott fenyő a rövid tüskés közönséges lucfenyő. Népszerűségüket különleges, kellemes, balzsamos gyantaillatuk is növeli. Tűleveleik színe friss állapotukban szépen fénylő méregzöld, ám a lakások zömében lévő távfűtés okozta száraz levegő miatt kifakulnak és lehullnak. Különösen akkor, ha nagyon korán is vettük meg a fát, így mire díszítésre kerülne a sor, már levelei egy részét lehullajtotta. Az ezüstfenyő néven ismert, mut atós szürke lombszínű tűlevelű, amennyivel drágább szokott lenni, sajnos annyival nem bizonyul tartósabbnak. Tűlevelei nagyon szúrósak és különösen szép ezüstös vagy hamvas kék színűek a viaszbevonatuktól. A közönséges jegenyefenyő tűlevelei viszont nem hullnak le, hanem valósággal rászáradnak az ágakra. Jellegzetessége, hogy lapos tűlevelei alját két hosszanti sávban húzódó viaszrétegből álló ezüstös csík díszíti. A nordmann fenyő néven ismert kaukázusi jegenyefenyőnek fénylő mélyzöld színű, sűrű ágazatú tűlevelei különösen szépek. Levelei nem kétoldalt fésűsen, hanem félkörben, sűrűn, kefeszerűen állnak. A duglászfenyők szintén megtartják jellegzetes narancs illatú tűleveleiket. Ezek a barnára száradás után sem hullnak le.

Karácsonyfa díszítés a beteg gyerekek öröméért!

Karácsonyfa díszítés a beteg gyerekek öröméért!

Karácsonyi adományozás a beteg gyerekek öröméért! A főoldalon található karácsonyfát azért állítottuk fel, hogy közösen feldíszíthessük egy-egy dísz elhelyezésével, és ezzel adományt gyűjtsünk karácsonyra a Csodalámpa Alapítvány részére. Minden egyes dísz egy-egy adományt jelképez, melyeket szimbolikusan meg lehet vásárolni 1.000, 5.000 vagy 10.000 Ft összegekért. A kiválasztott összeg lesz a karácsonyi adomány, amit a Csodalámpa Alapítványnak kell befizetni. Az összeg nagysága meghatározza a karácsonyfára kerülő dísz méretét is, tehát minél magasabb összeggel tudja támogatni az alapítványt, annál nagyobb dísz kerül a fára. Mikor az utolsó dísz is felkerül a fára, a karácsonyfa tetején megjelenik a csúcsdísz, majd az összes dísz színpompás pulzálásba kezd! A mi célunk és egyben bízunk benne, hogy karácsonyra az összes dísz a helyére kerűl és ezzel sok beteg gyermek kívánsága teljesüléséhez hozzá tudunk járulni.

Karácsonyfa termesztés

Karácsonyfa termesztés

Karácsonyfa termesztés A karácsonyfa igazán szezon jellegű termék, viszont minden család vesz egyet. Hatalmas piac tehát, érdemes a pár hektárral rendelkezőknek foglalkozni vele. Főleg, ha melléktevékenység, jövedelemkiegészítő forrás számukra a gazdálkodás. Mint minden a karácsonyfa iránti kereslet is divat jellegű. Most a normandiai fenyő a menő egész Európában. Időben kell gondoskodni az értékesítésről, mert megrendelő, biztos átvevő nélkül nagy a kockázat. Az eladott fenyők legnagyobb részét ez évben is a lucfenyő teszi majd ki - az eladott tűlevelűek mintegy 70-75 százalékát. Az igényesebb vásárlók a normandiai lucot (ez ma a legdivatosabb), vagy az ezüstfenyőt választják. A feketefenyő iránti érdeklődés visszaesett. Új terméknek számít a jegenye fenyő, amit elsősorban külföldről hoznak be. A termesztett karácsonyfák ugyanolyan gazdasági haszonnövények, mint bármely más szántóföldi növény. A természetet nem éri kár a kivágásukkal, mert a kitermeléssel párhuzamosan új telepítés történik. A gyökeres fenyővel pedig az a gond, hogy nagyon kevés eséllyel élik túl az ünnepeket, így a természetvédelem illúzióját veszi meg vele csupán a vásárló. A műfa a vegyiparnak és a kereskedelmi láncoknak üzlet igazán. Gyakorlatilag mindegy, hogy mikor vesszük meg a fát, ugyanis általában december elején, mindenütt kitermelik.

Hirdetés
Karácsonyfa története

Karácsonyfa története

Karácsonyfa története A fenyőfa eredetét Bálint Sándor népmondájában így írja le: Amikor Krisztus Urunk a földön járt, a gonosz emberek elől bujdosnia kellett. Az Úrnak ellenségei már nyomában voltak, maikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, azért ágai rejtették el Jézust, aki így meg is menekült. Az Úr most megáldotta a fenyőfát: 'Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.' A karácsony ma már mindannyiunknak az év egyik legnagyobb ünnepe, amely hosszú századok óta az egész világ számára ugyanazt jelenti, ugyanazokat a gondolatokat ébreszti az emberekben. A fenyő már az emberiség őskorában is mágikus jelkép volt. Örökzöld ágai hirdették a téli napforduló ígéretét. Először az emberek borókát, fagyöngyöt, fenyőágat akasztottak fel otthonaikban a mestergerendákra. Már a rómaiak is ajándékoztak egymásnak zöld ágacskákat. Az ősgermánok a fény tiszteletére mécsesekkel díszítették a fenyőágat. E szokásokkal rokon hazánkban a Borbála napi zöldág hajtatása. Később a zöld ágakat termékenységszimbólumokkal díszítették. /tojás, alma, dió, mogyoró/.

Karácsonyfa választás

Karácsonyfa választás

Karácsonyfa választás A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és foglalkozni kezdünk a karácsonyfa vásárlás gondolatával. Ehhez viszont jó tudni, hogy milyen is az igazán kívánatos, mégis megfizethető fenyőfa. A karácsonyfa általános minőségi követelményeit szabványban is rögzítették. Eszerint nem engedhető meg a nyilvánvaló hibának számító törött törzs, csúnya, görbe növés és más szembeötlő torzulás, a féloldalasság, valamint a száradásra és betegségre utaló tűbarnulás, de a tűlevelek rendellenes hullása sem. A kellő tűlomb sűrűség az ágörvökből is adódik, ezekből egy átlagos fán legalább 3-4-nek kell lenni. A szép formájú fának minden ágörvén legalább három - közel azonos méretű - ág van. A legfelső, ún. vezérhajtás vagy sudár, látványosan kiemelkedik. Ennek hossza érje el a hozzá hajlított legközelebbi, vagyis legfelső ágörv ágainak hosszúságát. 4 A legelterjedtebb karácsonyfa ma is a közönséges lucfenyő (1), még ha nő is azok száma, akik a tartósabb, hosszabban díszlő fenyőféléket keresik. Töretlen népszerűsége érthető, hiszen kecses koronája, örökzöld tűlombozata valóban szép. Szabályos elrendezésű ágai ágörvekben helyezkednek el a csaknem mindig tökéletesen egyenes, hengeres és többé-kevésbé szintén tűlevelekkel borított sudaras törzsön. A másod- és harmadrendű oldalágak jellegzetes állásaiból adódnak az egymástól jól megkülönböztethető elágazási...

Karácsonyfa, mire figyeljünk a vásárlásnál?

Karácsonyfa, mire figyeljünk a vásárlásnál?

A karácsonyfa - Mire figyeljünk a vásárlásnál A karácsonyfa kiválasztása során több tényezőt kell figyelembe vennünk. A fajválaszték egyre bővül. A szép forma mellett a tartósság is fontos. Érdemes tájékozódni kicsit, hiszen nem mindegy milyen fenyő kerül a nappalinkba és lesz az ünnep dísze. Amennyiben vágott fát vásárolunk érdemes a fenyőt tönkjével a talajhoz ütni, és ha lehulló tűleveleket látunk, inkább válasszunk másikat. Ha egy tűlevelet meghajlítunk, és az gyorsan kirúgja magát, a fa friss, nem kell tartanunk az idő előtti lombhullástól. Ha a tűlevél görbe marad, a fa kiszáradóban van. A karácsonyfa tovább marad szép, illetve később hullajtja le levelét, ha törzse vízben van. Radiátortól és tűzhelytől a lehető legmesszebb helyezzük el fánkat. Egyre több helyen kapható vagy kölcsönözhető karácsonyra gyökérlabdás fenyőfa. Egy nagyobb fa sokkal nehezebben viseli az átültetést, mint egy kisebb méretű. Optimális esetben az élő karácsonyfa magassága 150-180 cm. Amennyiben élő fenyő mellett döntenénk, hasznos, ha tudjuk, hogy 10 napnál hosszabb ideig nem tanácsos a fát a lakásban tartani. A megvásárolt fenyőt a kert napos részére állítsuk, és naponta öntözzük. A szobahőmérséklethez fokozatosan szoktassuk hozzá, ne vigyük be rögtön a meleg szobába. A szabadba való szoktatás ugyanígy fokozatos legyen. A gyökeres fenyőt rendszeresen locsolni kell, amennyiben lehetséges...

Karácsonyfa-karácsonyra

Karácsonyfa-karácsonyra

Karácsonyfa-karácsonyra Már az ősi időkben is fontos szerepet kaptak a fák, az élet szimbólumai. Ma, a májusfa, vagy éppen a karácsonyfa az ünnepek nélkülözhetetlen kelléke. Az ősi hitvallásokban a fa az életet szimbolizálta, s nem egyszer szolgált az Istenek lakhelyéül. Két évszázaddal ezelőtt a karácsonyfa még nem a mai, csodásan feldíszített, lakásban felállított fenyőt, hanem a földesuraknak fa formájában lerótt adót jelentette. A tizenhetedik században, Németországban terjedt el először a karácsonyfa-állítás szokása. Városi polgárok és céhtagok az erdőben egy-egy fát vághattak ki karácsonyra, ez azonban nem lehetett egy méternél magasabb. Később megpróbálták betiltani ezt a rendeletet, ám az ünnepi hagyomány olyannyira elterjedt, hogy egy-egy család már több karácsonyfát is állított. A mai Németországban is divat, hogy nem csak a lakásban elhelyezett karácsonyfát, hanem a házakat, és az udvaron/utcán álló fákat is feldíszítik

Karácsonyfa-trend, avagy komponáljunk karácsonyfát!

Karácsonyfa-trend, avagy komponáljunk karácsonyfát!

Karácsonyfa-trend, avagy komponáljunk karácsonyfát! Itt a december közepe, az utcák tele karácsonyfaárusokkal. Szemezgetünk a fával, nézegetjük az árakat, a formáját, a méretét...még nem tudjuk pontosan milyet is szeretnénk. Úton útfélen igen 'trendin' felcicomázott fákba bukkanunk. Egységesen összekombinált díszek és színek. Igen egy pár éve született meg ez az új fogalom: karácsonyfa-trend! Ám ahhoz hogy ezt megemészthessük, és átgondolhassuk mit is akarunk valójában látni Szent Este a nappaliban, nézzük csak honnan ered tulajdonképpen ez a Karácsonyfa-dolog? A karácsonyfa állítása nem számít régi szokásnak. A különböző ünnepek során a fák, örökzöld növények szerepe minden népnél fontos volt. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa bibliai eredetű magyarázat szerint ősi, családfa-jelentéssel bír; eszerint ez a fa Jézus családfáját is jelenti. Valamint kapcsolatba hozzák a bibliai tudás fájával is, hiszen karácsony napja az első emberpár: Ádám és Éva napjára is esik. A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, a 17. században terjedt el. A németek abban a hitben éltek, hogy a téli napforduló idején a gonosz szellemek, a halottak szellemei kiszabadulnak és szabadon csatangolnak a világban. A kísértetektől az emberek csak úgy menekülhetnek meg, ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódnak.

Karácsonyfa-választás: hibás döntések, okosságok

Karácsonyfa-választás: hibás döntések, okosságok

A tökéletes fenyő kiválasztása legalább olyan nehéz feladat, mint ajándékot venni a mindent kritizáló anyósnak. Összeállításunk talán megkönnyíti a döntést. A fenyőfaválasztás komoly dolog, hiszen igazán nem mindegy, hogy mit kerülgetünk heteken át a lakásban. A favásárlás férfimunka, már csak azért is, mert a nők hajlamosak érzelmi alapon dönteni és megsajnálni azt a szegény kis fenyőcskét, amit senki sem akar hazavinni, mert olyan érdekesen ritkásak az ágai. (A fenyőfa és a fenyőfatalp kompatibilitási kérdése meg még okoz úgyis elég gondot.) Manapság sokféle fajta közül választhatjuk ki a legszimpatikusabb példányt, nem árt némi előtanulmány, hogy ne az árusnál jöjjünk zavarba. A fenyőfák piaci versenyében abszolút győztesnek tűnik a nordmann jegenyefenyő. Főleg kisgyermekes családoknál praktikus, ahol a gyerekek egészen húsvétig ragaszkodnak a karácsonyfához, mert jól bírja a gyűrődést, csillogó, tömött lombja nem veszti fényét az ünnepek elmúltával sem. Cserébe viszont sokkal drágább: egy közepes termetű példány árából akár egy szolidabb ünnepi vacsorát is ki lehet hozni. Az árérzékeny vásárlók feltehetően a lucfenyő mellett döntenek, ami ugyan helyre kis karácsonyfa, ha azt nem számítjuk, hogy takarítani utána már nem annyira kellemes, mert hamar megadja magát az élet viszontagságainak, viszont egy unatkozó, tisztaságmániás családtag hosszú órákig lefoglalhatja magát ...

Kivágták az ország karácsonyfáját

Kivágták az ország karácsonyfáját

A Parlament előtt állítják majd fel az ország karácsonyfáját, melyet Erdőhorvátiban vágtak ki és daruval emeltek a szállító járműre. A lucfenyő közel 2 tonna tömegű és 18 méter a magassága. A hatalmas fát egy kamionnal szállítják Budapestre, ahol a hagyományokhoz hűen a Kossuth téren állítanak majd fel a Parlament előtt.

Műfenyő rendelés

Műfenyő rendelés

Gyárunkban számos karácsonyfa modellt állítunk elő, legyen szó fehér, zöld, kicsi, közepes, vagy nagy méretű fenyőfákról, cégünk széles választékkal várja a megrendelőket. Vállalkozásunk nagy tételben kiszállítja a megrendelt fenyőfákat Magyarország bármely pontjára. Látogasson el gyárunkba, ahol megtekintheti a fenyőfa gyártás módját, és megtekinthetik vásárlóink múfenyő termékeinket is, majd kiválaszthatják a legmegfelelőbb termékeket, melyeket leszállítunk a megadott címre. Keressen minket, ha minőségi műfenyőre van szüksége.

Tuti menü