Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Advent képes leírás - Karácsony.tlap.hu
részletek »

Advent - Karácsony.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: karacsony.tlap.hu » Advent
Keresés
Találatok száma - 7 db
 Adventi koszorú készítése otthon

Adventi koszorú készítése otthon

1860 adventjén, egy berlini árvaházban dolgozó evangélikus lelkipásztor a gyerekeknek való örömszerzés céljából és a karácsonyi várakozás szebbé tételére gyújtotta meg először a kör alakú csilláron elhelyezett gyertyákat a karácsonyt megelőző négy vasárnapon. Később nem a körcsillárokon, hanem fenyőkoszorút használtak erre a célra, mely kezdetben a protestáns területeken volt jellemző. Később a katolikus lakosság körében is népszerűvé vált. Magyarországon az 50-es évektől vált szokássá, hogy a csillárokra koszorút függesztettek. Különösen meghitt hangulatot áraszt, ahogy a karácsony előtti vasárnapokon egy, kettő, három majd négy gyertya ég egy időben az adventi koszorún. Az adventi koszorún lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok liturgikus színben jelennek meg a hagyománytisztelőknél, de a ma kapható koszorúkon főleg az egyszínű gyertyák használata a jellemző. Az adventi koszorú akkor az igazi, ha egy kék, egy piros, egy fehér és egy lila színű gyertya van rajta. Minden gyertya egy - egy angyalért ég, akik advent idején az égből leszállnak a Földre és mindent megtesznek azért, hogy még szebbé, még boldogabbá, még meghittebbé varázsolják az ünnepet. Advent négy vasárnapján ezek az Angyalkák jelennek meg gyertyagyújtáskor a mi otthonunkban is: Négy héttel karácsony előtt egy kék köpenyben öltözött angyal száll le az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez ...

Advent

Advent

Az Advent egyszerre szép és egy felfokozott időszak. Előttünk a Karácsony, amit már nagyon várunk, miközben vásárlási lázban égünk, és sokszor azt sem tudjuk hol áll a fejünk a feltornyosult tennivalók miatt. Amennyiben életmódunk enélkül is stresszel telített, különösen át kell gondolnunk ezt a pár hetet. Üljünk le és okoskodjuk ki, hogy hogyan tudnánk ezt az időszakot a lehető legjobban kihasználni. Vegyük számba teendőinket, de ne csak gondolatban, hanem írott formában is rögzítsük, majd tervezzük meg, hogy miképpen tudunk megbirkózni a ránk váró feladatokkal.

Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Advent első vasárnapja - készüljünk a karácsonyra!

Az Advent a karácsonyi ünnepekre való előkészület ideje, ugyanakkor a második eljövetelre is irányítja figyelmünket. Krisztus arcát szemléljük, aki emberré lett, aki kisgyermekként jött közénk, aki örömet hozott a Földre. Hangolódjunk rá az ünnepre! Ádvent, éber várakozás Krisztus eljövetelére Már napokkal ezelőtt megjelentek a virágárusoknál az ádventi koszorúk. A szabályos koszorú fenyőből készül, rajta három viola és egy rózsaszín gyertya. Más díszek is rákerülhetnek, de azok már nem tartoznak a lényeghez. A katolikus templomokban és családi otthonokban egyaránt elhelyezik, és a négy adventi vasárnap, vagy már előző este mindig eggyel több gyertyát gyújtanak. A gyertyagyújtást közös énekkel, szentírási szakaszok felolvasásával és közös imádsággal végzik. Az Ádvent (az Úr eljövetele) Szent András ünnepe körül - idén december 2-án - kezdődik. Négy ádventi vasárnap van karácsonyig. A katolikus templomokban ebben az időszakban nem díszítik virággal az oltárt, az orgona csak az ének kíséretére szorítkozik, a miséző pap viola miseruhát használ, de a harmadik vasárnap lehetséges a rózsaszín. Az Ádvent eredete a 4. századig nyúlik vissza.

Advent és karácsony szimbolikája

Advent és karácsony szimbolikája

Advent és karácsony szimbolikája A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés, a reménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes 'szent idő' a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. Advent Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket 'angyali misének', 'aranyos misének' is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Első nyomait a néprajzkutatók északon, a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. Később az egyszerűség kedvéért csak négy gyertyát helyeztek el a koszorún. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtottak meg....

Adventi naptár saját kézzel

Adventi naptár saját kézzel

Lepd meg a kicsiket saját készítésű adventi naptárral, hogy biztosan tudják, hányat kell még aludniuk karácsonyig! A karácsony varázsához legalább annyira hozzátartozik a várakozás és a készülődés, mint maga a Szenteste. Mivel ez a gyerekek esetében különösen igaz, tedd emlékezetessé számukra Advent mind a 24 napját, és készíts egyéni, különleges adventi naptárat! Nyolc ötletet mutatunk be, a legegyszerűbbektől a bonyolultabbakig, hogy biztosan megtaláld, amit keresel! 1. típus: A karácsony üzenete Adventi naptár saját kézzel - 8 tuti tippAz adventi naptárat nemcsak a csokoládé és a különféle nassolnivalók tehetik hívogatóvá: a nagyobb gyerekeknek vagy a kiskamaszoknak szép ajándék lehet, ha minden nap egy-egy gondolatébresztő üzenettel, idézettel, karácsonyi történettel vagy akár fotóval leped meg őket, vagyis bármivel, ami belefér egy borítékba. A borítékok lehetnek színesek vagy kifejezetten karácsonyi jellegűek, a lényeg, hogy változatosak legyenek.

Adventi naptár zsákocskákkal

Adventi naptár zsákocskákkal

Amíg a gyermekek várakoznak és készülnek a karácsonyra, megszépíthetjük és izgalmassá tehetjük napjaikat, miközben dekoráljuk is lakásunkat a textilből készült adventi naptár zsákocskákkal. Adventi naptárunk ünnepi hangulatát a rájuk applikált télapós, angyalkás, stb. minta adja, dequpage ragasztó segítségével és szalvéta felhasználásával. Ha a zsákokat különböző méretben készítjük, eltérő nagyságú meglepetéseket rejthetünk beléjük: csokikat, cukrokat, kisebb játékokat, írószereket, kártyákat, matricákat stb.

Karácsonyi, adventi vásárok Bécsben

Karácsonyi, adventi vásárok Bécsben

Számos magyar kel útra adventkor Bécsbe, hogy karácsonyi bevásárlását az egyik hangulatos bécsi karácsonyi vásáron ejtse meg. Az oldalon Bécs három leghíresebb karácsonyi vásárát: a Stephansdom és a Schönbrunn előtti karácsonyi vásárt, valamint az Altwiener Christkindlmarkt-ot mutatjuk be: hasznos, aktuális információk olvashatók ezekkel kapcsolatban, valamint eljutási, és nyitva tartási tudnivalók is.

Tuti menü